[FOTO] U Gradskom muzeju Bjelovar otvorena poučna izložba

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Gradskom muzeju Bjelovar danas je otvorena putujuća izložba povodom 120. obljetnice narodnog pokreta u Hrvatskoj. Riječ je o projektu 13 hrvatskih muzeja, okupljenih pod inicijativom Muzeja Brdovec. Njezin cilj je obilježavanje događanja iz 1903. godine kojima su uzroci bili nezadovoljstvo vladavinom bana Khuena Héderváryja, nepoštivanja odredbi Hrvatsko-ugarske nagodbe, mađarizacija te financijska ovisnost Hrvatske o Ugarskoj.

– Temeljni uzrok demonstracija iz 1903. i 1904. godine bio je nepovoljan državnopravni položaj Hrvatske koji je proizašao iz Hrvatsko-ugarske nagodbe sklopljene 1868. godine – pojasnila je Antonija Ravenšćak iz Gradskog muzeja Bjelovar
Projekt u kojem sudjeluje 13 hrvatskih muzeja inicirala je kustosica Muzeja Brdovec Silvija Limani koja je otvorila bjelovarsku izložbu.

– Odlučili smo da izložba bude na panoima i da se ne tiče samo Zaprešića i Brdovca gdje su demonstracije započele, nego da proširimo na sva ona mjesta i muzeje gdje su se nemiri događali. Stupili smo u kontakt s 13 muzeja iz devet županija – od Crikvenice do Iloka. Izložba je otvorena u travnju, a svaka dva do tri tjedna se seli u novi muzej. Drago mi je što su kolege prihvatile ovaj projekt jer njezin cilj je umrežavanje i daljnja suradnja – kazala je kustosica Limani.
Izložba u Bjelovaru otvorena je do 9. lipnja.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!