Dvije tvrtke u Tehnološkom parku zapošljavaju više od 70 informatičara

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovar iz godine u godinu bilježi sve veći broj informatičkih tvrtki, a razlog tomu svakako je domaćinski odnos gradske uprave uprave prema toj branši. Gradonačelnik Dario Hrebak predstavnike IT biznisa dočekuje objeručke i potiče ih da radna mjesta otvaraju u Bjelovaru uz pomoć subvencija za zakup poslovnog prostora na koji se godišnje, po neslužbenim procjenama, izdvaja oko milijun i pol kuna. S druge strane, informatičari imaju natprosječno visoke plaće pa se takva vrsta gradskog ulaganja, smatraju vlastodršci, itekako vraća.

Sve u svemu, Bjelovar danas broji nekoliko stotina informatičara, a više nisu nezamislive ni situacije da netko tko primjerice živi u Rijeci, preko tjedna radi u Bjelovaru, a vikendom je doma. Zašto baš Rijeka? U Rijeci je, naime, sjedište Erste banke, ali informatički sektor je i dalje u Bjelovaru. Samo IT sektor Erste banke u Bjelovaru svojedobno je zapošljavao stotinjak informatičara, a ta je financijska institucija sudjelovala i u osnivanju studija informatike, trećeg i onog presudnog za „unaprijeđenje” visoke škole u veleučilište.

Iako je nezahvalno isticati pojedine tvrtke iz mora uspješnih IT tvrtki koje svoju poslovnu sadašnjost i budućnost grade u bilogorskoj metropoli, uz pomoć Tehnološkog parka izdvojili smo one koje, barem trenutno, zapošljavaju najveći broj djelatnika.

Axess je jedan od vodećih svjetskih proizvođača sustava za kontrolu pristupa. Tvrtka uspješno posluje više od 25 godina i danas ima više od 400 zaposlenika s uredima u 17 zemalja diljem svijeta. Klijentima nude cjelokupno poslovno rješenje primjenjivo na skijalištima, stadionima, muzejima, sajmovima i konvencijama. Razvojni centri za razvoj njihova softvera nalaze se u Salzburgu i Bjelovaru, a svi uređaji koje nude klijentima proizvode se u njihovoj tvornici u Innsbrucku.
Bjelovarski ured osnovan je 2018. godine, a danas u njemu radi gotovo 40 zaposlenika.

Serengeti je nagrađivana konzultantska tvrtka za razvoj softvera. Iskustvo i znanje koje imaju grade od osnutka 2007. godine. Iza sebe imaju već 300 projekata, zavidnu zalihu znanja, i što je najvažnije, strasti prema onomu što rade.
Tu je i iskustvo koje omogućuje besprijekorno upravljanje cjelokupnim razvojnim ciklusom tako da u development odjelu zapošljavaju developere, inženjere, arhitekte, DevOps inženjere, Scrum Mastere, business analitičare, UI/UX dizajnere, testere, QA managere. Osim u Zagrebu, Bjelovaru, Varaždinu i Splitu, imaju razvojne centre u Kragujevcu u Srbiji te u Bosni i Hercegovini. Od ukupno 200 zaposlenih, ured u Bjelovaru broji oko 30 developera različitih senioriteta koji su angažirani na različitim projektima, a najveći dio je u domeni financija.
Domenska znanja im omogućuju kvalitetne i dugoročne suradnje s domaćim i inozemnim klijentima gdje su nerijetko angažirani na razviju njihovih core enterprise aplikacija. Za svaku domenu je zadužen po jedan direktor razvoja. Od 2020. imaju i vlastiti produkt, Full Code Rapid Application Development Platformu simboličnog naziva FIYU zato što se radi o alatu koji značajno ubrzava razvoj aplikacija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!