Bez potpora grada i županije, pčelarska godina zbog vremenskih bi uvjeta već propala

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Kada je godine loša poput ove i kada se zbog vremenskih uvjeta loše poslože kockice za sve koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, potpore jedinica lokalne samouprave su od presudne važnosti. Svjesni su toga i u Pčelarskoj udruzi “Bilogora” Bjelovar, iako tajnik Davor Taritaš ističe kako potpore grada Bjelovara njihovom pčelarskom poslu pomažu od 2018. godine.

– Grad Bjelovar daje 3,98 eura (30 kuna) po košnici, za očuvanje pčelinjeg fonda. To koristi između 60-70 članova naše Udruge, koji žive u Bjelovaru, imaju OPG, a Evidenciji pčelara i pčelinjaka su prijavili svoje zajednice. Ukupno je to oko 170 tisuća kuna godišnje – pojašnjava i dodaje da je ove, zbog vremenskih prilika nezgodne godine, to značajna pomoć.

-Osim te mjere, imamo i mjeru sufinanciranja studijskih putovanja za pčelare, sufinanciranje kocke na placu i za edukacije za pretkvalifikaciju. I te su nam mjere olakšavajuće, jer bar jednom godišnje idemo posjetiti neke druge pčelare. Dakle, 5 ili 6 tisuća koliko dobivamo za te mjere, Udruzi znači puno, posebno jer se prvenstveno financira iz članarina – pojašnjava. Značajnu im pomoć daje i županija.

– Lani je županija sufinancirala uređenje prostora za vrcanje i prodaju za pčelare, kao i nabavku pčelinje pogače. Lani smo imali ukupno oko 150 tisuća kuna potpore od strane županije, ali kako je to bilo prvi put, mnogi pčelari nisu reagirali na vrijeme, pa smo pola potrošili, oko 75 tisuća kuna. Ove godine smo dobili sto tisuća, ali ako bude više zahtjeva, postoji mogućnost da se poveća – kaže Taritaš kojem je zapravo drago što su s aktualnom županijskom vlasti pronašli zajednički jezik i osigurali potpore. Siguran je i kako će ove godine, zbog svega što se do sad dogodilo, potpore biti svakako traženije. Generalno, pomoć koju im daju Grad Bjelovar i Županija su im značajne.

– Jasno nam je da Grad i Županiji imaju određena sredstva namijenjena za svakoga, pa se mi pokušavamo strpati u te određene okvire, u sredstva koja su nam dostupna. Moramo biti realni u situaciji koja je i korektni prema onima koji nam pomažu. Zajedno modeliramo iznose i mjere – priča.

Budući da je ova godina jako loša zbog silnih kiša, jer je već trebalo početi medobranje bagrema koji je trebao biti u punom jeku cvatnje, dohranjuju pčele i to samo kako bi, priča, preživjele ovo grozno vrijeme.

– Čekamo nadolazeće dane da vidimo kako će nam vrijeme poslužiti, da nam pčele donesu barem malo bagrema. Inače ćemo morati i od jedinica lokalne samouprave i od Ministarstva poljoprivrede tražiti pomoć, možda proglašenje elementarne nepogode, da se nekako pomogne pčelarima. Pčela je prevažna životinjica, ne samo za nas, već za čitavu zajednicu. Trebalo bi nam biti svima u interesu da očuvamo pčelu i njezinu ulogu u našim životima – zaključuje Taritaš.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!