Stožer otkrio detalje oko proširenog uvođenja covid-potvrda

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nacionalni stožer civilne zaštite otkrio je detalje oko primjene covid-potvrda, nove odluke koja na snagu stupa idući tjedan. One će biti potrebne kako zaposlenike državnih i javnih službi i građane koji onamo dolaze obaviti određene usluge. Odluke o covid potvrdama za studente bit će diskrecijska odluka svakog fakulteta.

-Ova mjera uvodi se isključivo iz epidemioloških razloga. EU digitalna covid potvrda je dokaz da je osoba testirana, negativna, preboljela virus ili je cijepljena. Odnosi se na dužnosnike, državne i javne službenike, lokalne službenike, zaposlenike trgovačkih društava u vlasti države ili lokalne samouprave – pojasnio je ministar Davor Božinović. Oni koji nemaju potvrde morat će se testirati dvaput tjedno. Tko sve može provoditi testiranje objavljeno je na stranicama HZJZ-a.

-Dužnosnici, službenici i zaposlenici obavezni su potvrdu ili odgovarajući dokaz predočiti prilikom ulaska u prostorije i dati je na uvid osobi koju poslodavac odredi. Ista odluka odnosi se i na sve stranke koje dolaze, sve pružatelje usluga koji pružaju usluge u tim prostorima ili druge osobe koje tu dolaze po bilo kojoj osnovi – kazao je Božinović te dodao kako svi koji odbiju testiranje ili predočenje ne mogu ulaziti i boraviti u prostorijama.

Božinović je objasnio i na koga se nova odluka ne odnosi.

-Navedeno se ne odnosi na studente, učenike, na osobe mlađe od 16 godina, na osobe koje dovode dijete ili učenika u školu ili vrtić, osobe koje prate osobu koja se ne može brinuti za sebe, na osobe koje u područje HZZO-a dolaze podići svoju covid potvrdu, na korisnike poštanskih usluga koji moraju preuzeti pošiljke čije bi nepreuzimanje imalo pravne posljedice, na osobe koje imaju kontraindikaciju na cjepivo. Dana je preporuka i poslodavcima na koje se ovo ne odnosi da sami mogu uvesti mjeru – rekao je.

Stožer je također produžio odluke koje se odnose na rad trgovina, javni prijevoz, odluku o maskama te odluku o prelasku granice.

Omogućeno je da sva testna mjesta mogu izdati covid potvrdu, to mogu učiniti punktovi HZJZ-a i HZZO šalteri.

-S obzirom na nove mjere i potencijalno veći broj korisnika koji će obavljati testiranja i trebati potvrdu otvorili smo novih preko 6,5 tisuća ustanova – ordinacije opće medicine, pedijatrijske ordinacije, medicine rada i sl. – kazala je pomoćnica ravnatelja HZJZ-a Jelena Curać.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!