Na tržištu rada sve je manje medicinskih sestara i liječnika

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na tržištu rada sve je manje medicinskih sestara, liječnika, ali i profesora kemije, matematike, fizike. U deficitu su i neka strukovna zanimanja pa postoji borba i s pronalaskom zidara ili tesara.

Samo jedan od razloga zašto nedostaje medicinskih sestara je odlazak u inozemstvo. Tako su u KBC-u Sestre Milosrdnice nedavno tražili 80 sestara, a zaposleno ih je 40.

– Zanimanje koje je izuzetno teško i zahtjevno, posebno u ovo doba pandemije. Mislim da ih odvraća i kao i u većini sektora u našoj zemlji, loša financijska situacija, mogućnost zarade u drugim zemljama – govori za Dnevnik.hr Slavka Bukal, glavna sestra u zavodu za kirurgiju glave i vrata, KBC-a Sestre Milosrdnice.MA

Plaća se ne sviđa budućim profesorima, pa nema tko podučavati matematiku i fiziku. Polovica studenata zagrebačkog PMF-a nakon nastavničkog smjera ne postane nastavnik, a kada se pogledaju svi fakulteti – više od 40 posto studenata putem odustane.

Zato nema smisla povećavati kvote, kažu iz Agencije za visoko obrazovanje. Planiraju profesionalno usmjeravati ljude.

– Da uvedemo nakon završetka obrazovanja, dakle profesionalno usmjeravanje za sve one kojima je to potrebno da dobiju pomoć prilikom odabira studijskog programa. Ove godine će se to vjerojatno krenuti, a realizacija kroz nekakvo sljedeće razdoblje – najavljuje u razgovoru za Dnevnik Igor Drvodelić iz Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Tada bi netko možda i otkrio da je za njega strukovno zanimanje.

Slaže se i vlasnik mesnice u Zagrebu Antonio Đorđić koji muku muči s pronalaskom dobrih mesara.

– Svi danas hoće fakultet, a treba i zanata. Nije sve fakultet, trebaju stolari, mesari, svašta nešto. Sigurno će nam nedostajati i trebat će radne snage, ali fali – navodi Đorđić.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!