Plenković: Napad na Ukrajinu je i poruka NATO-u, EU-u i svim akterima međunarodne zajednice

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Premijer Plenković je nakon izvanrednog summita EU zbog napada Rusije na Ukrajinu, na kojem se razgovaralo o sankcijama Rusiji, dao izjavu za medije.

– Politički zaključci usvojeni su brzo, odmah nakon pola sata sastanka, kako bi se poslala poruka jedinstva. Tekst je usuglašen i mislim da je sveobuhvatan i primjer onome što reflektira zajednički konsenzus država članica nakon brutalne agresije i invazije Rusije na Ukrajinu. Važno je reći kako se drugi paket sankcija proširio na bankarski i financijski sektor, na energetski sektor, prometni sektor, izvozne potpore, uporabu roba dvostruke namjene i na popis osoba kojima će biti ili zabranjeno putovanje ili će im biti zamrznuta imovina. Najavljeno je, kako se situacija bude razvijala, da će sigurno doći i do novih paketa i ovo sigurno nije zadnja poruka koju će EU poslati Rusiji.
– Jučerašnja agresija predstavlja poništenje svih vrijednosti na kojima počiva međunarodni poredak, predstavlja kršenje svih načela međunarodnog prava, ono je ujedno i poruka samoj Ukrajini. Ovaj napad, ničim izazvan, napad je na suverenu, neovisnu, ogromnu zemlju koja ima demokratske procese, a suočena je s agresijom bez presedana.
– Tu su i poruke prema NATO-u, EU-u i svim akterima međunarodne zajednice. Predstavljaju jedan signal Rusije da ne želi širenje NATO-a posebice u zemljama koje su u njenom susjedstvu, dapače poruke koje se šalju su vraćanje na pozicije sigurnosne arhitekture Europe 1997.
– Ova situacija će dovesti do nove faze energetske krize, rast cijena plina i nafte, dovest će do izbjegličke krize koja će se sigurno preliti na zemlje EU. Ovaj potez je stvorio presedan u međunarodnim odnosima gdje drugi regionalni hegemoni ovoga tipa mogu po ovom modelu napraviti agresiju na bilo koju zemlju iz njihovih razloga i nadati se da neće biti drugih reperkusija po njih, osim sankcija. Dakle, ovo je na određeni način bitka između demokratskih sustava i onih gdje se vlast ne mijenja često.
Plenković je kazao kako se jučer čuo s ukrajinskim premijerom te kako se on i predsjednik Zelenski brinu koliko će još moći izdržati napad. Premijer je kazao i kako je u kontaktu s hrvatskom veleposlanicom u Kijevu koja pomaže hrvatskim državljanima koji u ovom trenutku žele napustiti Ukrajinu.
– Dobro je da smo se našli, poslali poruke. Mi smo podržali sankcije, pozvali na prestanak agresije. Vlada je donijela odluku u potpori Ukrajini i nastojat ćemo dalje pomagati koliko je to moguće, rekao je Plenković.

Premijer je komentirao i brzinu ruskih napada.

-Katastrofalno. Ne mogu izraziti veću ogorčenost što se ovo događa u 21. stoljeću. Ovaj 24. veljače ćemo jako dugo pamtiti – zaključio je.

FOTO: HINA


PODIJELI S PRIJATELJIMA!