Pokrenuta peticija da dr. Vladimir Veselica dobije ulicu u Sinju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ovih dana pokrenuta je inicijativa za imenovanje ulice u gradu Sinju imenom dr.sc. Vladimira Veselice (Sinj, Glavice Gornje 23.01.1938. – 11.12.2013. Zagreb), istaknutog hrvatskog intelektualca, ekonomiste, hrvatskog proljećara i uz brata dr.sc. Marka Veselicu jednom od ključnih figura hrvatskog proljeća i demokratskih promjena u RH. Građani su pozvani da potpišu online peticiju kako bi se ta inicijativa i ostvarila.
-Pogled na životni put dr.sc. Vladimira Veselice, od djetinjstva u Glavicama Gornjim, gubitka oca u vihorima drugog svjetskog rata, odlazak na studij čuvenom “sinjskom rerom” do Splita pa do Zagreba 1957., njegov briljanti put kroz studij, kasnije magister u Francuskoj sa samo 24 godine, te doktorat s 31 iz područja ekonomske znanosti, imenovanja za dekana sa samo 32 godine Fakulteta za vanjsku trgovinu 1970., sudjelovanje u Hrvatskom proljeću kao jedan od ključnih figura gdje ga sam Tito i Bakarić označavaju kao državnog neprijatelja broj 2 krajem 1971., odmah do brata mu dr.sc. Marka Veselice.
Nakon pada Hrvatskog proljeća gubi sva građanska prava, putovnicu, posao, godinama je bez posla, no nosi časno prezime i dijelu na slobodi sudbinu svoga brata Marka koji kao prvooptuženi završava u zatvoru i postaje simbol borbe za samostalnu, demokratsku i pravednu Hrvatsku – stoji u obrazloženju inicijative.
Nakon prvih višestranačkih izbora, dodaje se, dr.sc. Vladimir Veselica je izabran u prvi višestranački Hrvatski sabor 30.05.1990., a u vihoru Domovinskog rata postaje ministar u Vladi demokratskog jedinstva 1991.-1992. Priznanjem RH od suverenih država Europe i svijeta dr.sc. Vladimir Veselica vraća se na Ekonomski fakultet kao redovni profesor, jedno vrijeme je zamjenik dekana, predsjednik je Hrvatskog društva ekonomista od osnivanja 1993. do sredine 2000-ih.
Autor je brojnih knjiga i znanstvenih radova, knjiga “Globalizacija i nova ekonomija” nominirana je 2007. za Nobelovu nagradu iz područja ekonomije od strane Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Iako mediji, televizija općenito ignoriraju njegovo djelovanje u samostalnoj  RH kao i njegovog brata dr.sc Marka Veselice, ipak dobiva određenju društvenu valorizaciju za života: Spomenica Domovinskog rata 1990. – 1992., Red Danice hrvatske s likom Blaža Lorkovića, 1997. Državna nagrada za znanost za knjigu Financijski sustav u ekonomiji, 2006. Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, i nakon smrti, Velered kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za izniman doprinos neovisnosti i cjelovitosti Republike Hrvatske te izgradnji i napretku hrvatske države.

-Smatramo da cijeli život dr.sc. Vladimira Veselice, kao ljubav prema rodnom zavičaju, Gradu Sinju, rodnim Glavicama, zaslužuje valorizaciju i tako da dobije u svom rodnom kraju trajni znamen, odnosno ulicu – zaključuju pokretači ove inicijative za koju glas možete dati OVDJE.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!