Sindikat želi srezati popis škola prijavljenih za eksperimentalni program

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sindikat Preporod pozvao je u srijedu Ministarstvo znanosti i obrazovanja da popis osnovnih škola prijavljenih na natječaj za sudjelovanje u eksperimentu cjelodnevne nastave nadopuni podatkom o provedenom izjašnjavanju vijeća i da se odaberu one u kojima učitelji to podržavaju.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nedavno je objavilo popis 68 matičnih osnovnih škola koje su se prijavile na natječaj za sudjelovanje u eksperimentu cjelodnevne škole.  Preporod poziva da se popis škola nadopuni podatkom o provedenom izjašnjavanju učiteljskih i radničkih vijeća u prijavljenim školama “zbog samih škola i radnika koji u njima rade, zbog olakšanja rada Povjerenstva te zbog kvalitete odabranog uzorka”.

“Zbog kvalitete provođenja eksperimenta i zbog njegovih dalekosežnih posljedica na preoblikovanje osnovnoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj, jako je važno da u eksperiment uđu škole u kojima su se radnici, a ponajprije učitelji, opredijelili za sudjelovanje u promjenama”, stoji u priopćenju sindikata Preporod.

Smatraju da Povjerenstvo ne bi trebalo ni razmatrati prijave iz škola u kojima su se učitelji izjasnili protiv sudjelovanja u eksperimentu. U slučaju škola u kojima nije provedeno izjašnjavanje, isto bi odmah, a svakako prije donošenje odluke, trebalo zatražiti Povjerenstvo.

“Cjelodnevna škola u osnovnoškolski odgojno-obrazovni sustav mora ući na način da njene prednosti budu prepoznate od strane onih koji su najstručniji i najpozvaniji o njima prosuđivati”, poručuju iz Sindikata, dodajući da je bez svesrdne učiteljske podrške na neuspjeh osuđen svaki pokušaj preoblikovanja rada škola.

Kako će o odabiru prijavljenih škola ovisiti rezultati eksperimenta, velika je odgovornost na onima koji će ovih dana morati vršiti odabir, kaže sindikat. (Klikni News)

Foto: FAH

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!