Šef SOA-e: Optužbe protiv naših građana su teške, naš cilj je da se što prije vrate u Hrvatsku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U hrvatskoj delegaciji u Ateni u društvu članova Vlade RH nalazi se i Daniel Markić, šef SOA-e koji je izjavio da hrvatski građani koji su u pritvoreni u Grčkoj nisu ni svjesni ozbiljnosti optužba koje ih terete.

“Cilj nam je riješiti situaciju s našim državljanima koji su po grčkim zatvorima. Svaki od nas, oba ministra, predsjednik Vlade pa i ja smo razgovarali sa svojim kolegama ovdje u Grčkoj. Cilj je, naravno, riješiti tu situaciju – i kratkoročno da nam se državljani vrate što prije”, poručio je iz Grčke Daniel Markić, šef SOA-e.

Na pitanje kolika je šansa da će Grčka ustupiti kazneni progon Hrvatskoj, Markić je rekao da je situacija relativno teška.

“Optužbe pred kojima su se našli su teške. Naši državljani koji su u zatvoru nisu ni svjesni koje su to optužbe pa se nadamo da ćemo uspjeti naći zajedničko rješenje s grčkim vlastima”, poručio je Markić.

S grčkim vlastima, poručio je, razgovaraju o svemu i razmjenjuju informacije.

“Cilj je stvoriti povjerenje. Niti smo mi fašistička država niti je Grčka banana država. To su dvije funkcionalne države, zemlje EU i NATO-a i u tom smislu moramo surađivati. Konačni cilj je kao i uvijek borba protiv nasilja, želimo pomoći našim državljanima. Ne zaboravljamo da ono što su napravili nije dobro i pokušat ćemo to u budućnosti spriječiti. Naše policije su prethodno surađivale, imali smo određene spoznaje koje smo podijelili s našim kolegama. Što se dogodilo kad su navijači stigli ćemo pokušati razjasniti”. rekao je šef SOA-e.

Na pitanje je li susret dogovoren odgovorio je da ne želi komentirati da slučajno ne bi otežavao situaciju hrvatskim državljanima. Dodao je i da je prilično jasno kako navijačke skupine inače funkcioniraju.

“One nasilničke skupine”, rekao je.

“Hrvatske institucije spremne su sve učiniti da bi pomogla grčkom pravosudnom sustavu. Hrvatska garantira da će sve moguće mjere kako bi, ako dođe do osude, sve bilo izvršeno u Hrvatskoj”, poručio je na kraju.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!