Zašto „analitičar“ Krešić grubo obmanjuje javnost? Hoće li se Nova TV ispričati gledateljima?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvoje Krešić, reporter Nove TV, u petak je, tumačeći najnovije rezultate istraživanja rejtinga političkih stanaka, povišenim tonom najavio da bi oporba mogla – uspije li zadržati uzlazni tren – u izbornu utrku ući ”s bitno boljih startnih pozicija nego što su i sami vjerovali prije samo nekoliko mjeseci!”
Nakon takve, pomalo dramatične najave, mnogi su očekivali da će uslijediti informacija o velikoj promjeni rejtinga stranaka, a moguće i o naglom topljenju prednosti HDZ-a pred oporbom…
No, umjesto kulminacije napetosti, uslijedila je bonaca.
Istaknuto je, naime, da i prema najnovijem Crobarometru oporbene stanke podjednako zaostaju za vodećim HDZ-om kao i u prethodnim mjesecima, odnosno kao i cijele prošle godine.
Objavljeni rezultati toliko su odudarali od uvodne najave Hrvoje Krešića i njegovih kolega, da su mnogi mogli pomisliti da su na Novoj TV omaškom objavili prastaro istraživanje, jer u ovome nije bilo ni traga napetosti koju su televizijski voditelji i reporter nagovijestili.
HDZ je, naime, i dalje uvjerljivo prvi: podržava ih 28,7 posto ispitanika, što je neznatno manje nego prošli mjesec. Naime, statistička pogreška samog istraživanja je gotovo deset puta veća od mjesečnog pada rejtinga HDZ-a (0.4%). Na drugom mjestu je SDP sa 13,9 posto podrške, što je i dalje znatno manje od HDZ-a.
Voditelj Dnevnika Nove TV potom je naglasio da je veljača bila i četvrti mjesec zaredom u kojem je SDP-u rejting bio u porastu.

Rejting po mjesecima

”Raste i platforma Možemo! – i ovog je mjeseca na trećem mjestu sa 7,6 posto podrške. Na četvrtom je mjestu i ravno 7 posto podrške Most, koji također ima pozitivan trend, a na petom je Domovinski pokret sa 6,9 posto podrške i negativnim trendom…” istaknuli su na Novoj TV.
Površniji gledatelj je – nakon uvodnog tumačenja – mogao steći dojam da oporba, doduše, i dalje zaostaje, ali da hvata zalet te da bi uskoro mogla dostići, a možda i prestići rejting HDZ-a…
No, oni koji u kontinuitetu prate spomenuto istraživanje dobro znaju da se u zadnjih godinu dana ništa bitno promijenilo nije. Čak štoviše, rezultati Crobarometra su u zadnjih par mjeseci za većinu oporbenih stranaka lošiji nego ranije.
No, o tome na Novoj TV nisu govorili…
Evo ukratko rezultata Crobarometra iz posljednjih 12 mjeseci:
HDZ-ov rejting u siječnju ove godine bio je 29,1 posto. U prosincu 2023. je iznosio 28,2 posto, u studenome 29,5 posto, u listopadu prošle godine – 29, 8 posto, u rujnu – 29,9 posto, a u kolovozu 27,9 posto…
Evo kako je prethodnih mjeseci stajao SDP, čiji su ‘dugotrajni uzlazni trend’ posebno naglasili novinari Nove TV: u siječnju ove godine je njihov rejting iznosio 13,5 posto, u prosincu – 12.9 posto, u studenome – 12,6 posto, u listopadu – 13,4 posto, u rujnu 12,4 posto, u kolovozu 11,5 posto…, dok su u svibnju prošle godine imali primjerice 12,6, a u travnju 13,6 posto…
Ne bi se, dakle, moglo reći da je došlo do velikog skoka rejtinga te stranke, kako su gledatelji Nove TV – nakon uvodne najave – mogli zaključiti.
Još je veća neistina izrečena o tobože uzlaznom trendu rejtinga Možemo!.
U siječnju ove godine Crobarometar je zabilježio da je Možemo! imao podršku od 6,7 posto birača, u prosincu prošle godine rejting im je iznosio 6,8 posto, u studenome su imali 7,9 posto, u listopadu 8,2 posto, u rujnu 9 posto, dok su u kolovozu prošle godine bilježili 10,4 posto, a u srpnju čak 10,6 posto podrške ispitanih građana.

Silazna putanja

Rejting Možemo! je – ako se gleda cijela prošla godina – u itekako silaznoj, a ne uzlaznoj putanji – kako tvrde na Novoj TV!
Rejting MOST-a posljednih mjeseci također više pada, nego što raste. Evo podataka: u siječnju ove godine je iznosio 6,6 posto, u prosincu prošle godine – 7,5 posto, u studenome – 8,1 posto, u listopadu – 9,2 posto, u rujnu 8,9 posto, u kolovozu 8,7 posto…
Domovinski pokret u siječnju je imao podršku od 7,6 posto ispitanih građana, u prosincu prošle godine njihov je rejting iznosio 8,4 posto, u studenome – 7,9 posto, u listopadu 7,7 posto, u rujnu – 6,5 posto, a u kolovozu također 6,5 posto…
”Od svih ostalih stranaka u Hrvatskoj, niti jedna nema podršku veću od 1,5 posto”, istaknuto je u prilogu Nove TV.
Ako se, dakle, usporede rezultati istraživanja rejtinga političkih stranaka u posljednjih šest i više mjeseci, nema ni traga tobožnjem istovremenom skoku popularnosti više oporbenih stranaka – kako je u najavi priloga Nove TV (navijački?) istaknuto (nismo ovdje navodili rezultate iz cijele prethodne godine – kako se u šumi brojki ne bi izgubila suština priče, no rezultati i u prvih šest-sedam mjeseci 2023. godine bili su poprilično slični ovima koje smo gore naveli – op. a.).
Nakon svega navedenog, Nova TV bi se, u najmanju ruku, trebala ispričati svojim gledateljima na neobjektivnoj i, prema svemu sudeći, pristranoj interpretaciji rezultata Crobarometra. Poglavito stoga što će se u idućih nekoliko mjeseci u Hrvatskoj održati i parlamentarni i europarlamentarni izbori pa bi gledatelji mogli steći dojam da je Nova TV u tim izborima već odabrala stranu. Ako ju je i odabrala, ni to ne bi bio smak svijeta, s obzirom da se radi o komercijalnoj televiziji. Samo bi tada, ta televizija to jasno trebala reći gledateljima, a ne ih podcjenjivati glumeći objektivnost.

Foto: Screenshot Nova TV


PODIJELI S PRIJATELJIMA!