Ratko Kovačić ponovno izabran za predsjednika Hrvatskog paraolimpijskog odbora

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

OPATIJA – Dosadašnji predsjednik Hrvatskog paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić dobio je jednoglasnu podršku za još jedan mandat na čelu HPO-a na Izbornoj skupštini održanoj u subotu u Opatiji.

Kovačiću, koji je bio jedini kandidat, to je osmi mandat za kormilom HPO-a, najviše nevladine nacionalne sportske udruga sportaša s invaliditetom, koja je ustrojena prema paraolimpijskim standardima i načelima međunarodnog paraolimpijskog pokreta.

-Jedan od naših ciljeva je stvaranje što boljih uvjeta za bavljenje sportom osoba s invaliditetom u svim županijama u Hrvatskoj, kao i uključivanje što većeg broja djece s invaliditetom u sport. Za to je jasno, potrebno veće financiranje od  lokalne i regionalne samouprave, a jasno i iz državnog proračuna kako bi se te aktivnosti značajno pojačale. Osobe s invaliditetom moraju imati prilike baviti se sportom jer je za njihovo zdravlje važno baviti se svim oblicima tjelesne  aktivnosti – kazao je stari/novi predsjednik HPO-a.

Izborna skupština HPO-a

Kovačić vodi HPO od 1997. godine, a kao stolnotenisač Hrvatsku je predstavljao na Paraolimpijskim igrama u Sydneyu i Ateni. Pod njegovim vodstvom sportaši s invaliditetom su osvojili 28 medalja na paraolimpijskim igrama – 26 na ljetnim, a dvije na zimskim POI.

-Posljednji paraolimpijski ciklus je bio najuspješniji s dvije osvojene medalje na zimskim POI u Pjongčangu, te sedam medalja na ljetnim POI u Tokiju – dodao je Kovačić istaknuvši kako mu je velika želja osnivanje paraolimpijskog centra.

-Paraolimpijski centar je jedna nasušna potreba za sve sportove, kako bi se naši sportaši na odgovarajući način mogli pripremati u domovini, a ne da moramo uvijek putovati izvan zemlje. Želja nam je da se napravi jedan centar ovdje u Hrvatskoj – kaže Kovačić.

Na Skupštini je usvojena i nova Strategija razvoja parasporta u Republici Hrvatskoj 2022.-2030. kojom je definirano šest strateških područja sustava parasporta u RH.

-Strategija je najvažniji dokument do sada u hrvatskom paraolimpijskom pokretu. Sadrži veliku analizu sporta i sadašnjeg stanja svih naših članica i sportaša, trenera, klubova, a postavljen je čitav niz ciljeva i načina kako ih ostvariti – zaključio je Kovačić. (HPO)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!