Festival za ‘sedmu silu’ nudi i pregršt događanja za sve koji se novinarstvom ne bave profesionalno

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Otvaranjem izložbe Milana Pavića ‘Dva velikana ponovno u Daruvaru’, sutra upravo u tom gradu, rodnom mjestu nadaleko poznatog fotografa, počinje 7. Fra Ma Fu festival. Ovaj ‘drugi’ iz naziva izložbe je jednako proslavljeni Franjo Martin Fuis, legendarni novinar po kojem je ime i dobio festival reportaže i reportera, manifestacija koja je i sama na dobrom putu da stekne slavu spomenutog dvojca.

U Daruvaru će se ovoga vikenda okupiti pedesetak novinara, no sva su događanja pomno osmišljena, tako da se u njih mogu uključiti svi građani.

-Zbog toga smo i pokrenuli ovaj festival. Franjo Martin Fuis, kojemu je festival posvećen, bio je svestrani umjetnik, pisao je drame, scenarije za filmove, songove za kabaretske predstave, pjesme, novele. Poznat je i po tome što je radio scenarije za stripove. Na temelju svega toga uvijek možemo osmisliti događanja koja će biti zanimljiva širokom krugu ljudi – pojašnjava Goran Gazdek, dopredsjednik Hrvatskog novinarskog društva koje je, uz Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje, organizator festivala.

Nakon otvorenja Pavićeve izložbe u dvorcu grofa Antuna Jankovića, na istom mjestu bit će predstavljena knjiga Edija Jurkovića ‘Kad je život bio novi val’, nakon čega se ekipa seli u caffee bar Public, gdje će u sklopu poetsko-glazbene večeri nastupiti Milko Kiš, Siniša Matasović, Sanja Domenuš i Denis Vidović.

Događanja u subotu počinju već u 9 sati, Ginko sajmom u perivoju ispred dvorca, dok će u 13 sati u nekadašnjoj tvornici Dalit biti održana izložba ‘mobitelografija’ Krune Lokotara.

-Riječ je o izložbi nazvanoj ‘Dalit, after party’. Naime, Kruno je ovih dana, dok je boravio u Daruvaru obišao ostatke te nekad poznate i priznate, vodeće daruvarske tvrtke te napravio zanimljive crno-bijele fotografije koje prikazuju ostatke te nekad velike industrije – kaže Gazdek.

U poslijepodnevnim satima subote na rasporedu je čitav niz promocija koje počinju u 16 sati, predstavljanjem knjige Franje Fuisa ‘Život na dražbi’. Slijedi predstavljanje knjige ‘Lukine žene’ Petra Pismestrovića, uz odgovarajuću izložbu karikatura, potom je na redu zbirka priča više autora ‘Kad čujem Daruvar’ te javni intervju s Matom Jerkićem.

-Za novinare smo pripremili posebno iznenađenje u subotu navečer. Povest ćemo ih na Petrov vrh kako bismo im predstavili Park tamnog neba. Nadam se da će biti lijepo vrijeme kako bismo mogli uživati u gledanju zvijezda na toj, još jednoj zanimljivoj daruvarskoj turističkoj lokaciji – kaže Gazdek.

U nedjelju je na rasporedu predstavljanje zbirke reportaža ‘Vrabac protiv dabrova’ Vida Barića te okrugli stol posvećen reportažama katastrofa.

-Na okruglom stolu ćemo razgovarati o tome kako je pisati takve reportaže, a povod za odabir te teme je bio veliki potres koji se dogodio početkom godine na Baniji. Kao uvod u tu temu, prikazat ćemo dokumentarni film ‘Od pakla do Hollywooda’ Jona Krolla i Scotta Templetona, posvećen velikanu svjetske fotografije Nicku Utu. On je poznat po tome što je snimio ‘napalm djevojčicu’ za vrijeme Vijetnamskog rata koja je kasnije dobila Pulitzerovu nagradu te se smatra da je ta fotografija bila glavni okidač prekida rata u Vijetnamu – kaže Gazdek.

Festival će završiti tradicionalnom dodjelom nagrada Fra Ma Fu za najbolju reportažu i za humanost u novinarstvu.

Inače, Daruvar je domaćin ovog jedinstvenog festivala već treću godinu, a čini se kako bi mu to mogla postati stalna adresa.

-Bili smo tri godine u Virovitici, jednu godinu u Istri, u Fažani, a posljednje tri smo ovdje. Kako sada stvari stoje, ovdje ćemo i ostati jer se Daruvarčanima festival jako svidio i svi nam svesrdno pomažu da uspije i da se gosti koji ovamo stignu u gradu zaista osjećaju odlično – zaključuje Gazdek.

Glavnu uvjet za sudjelovanje na svim događanjima je važeća covid potvrda.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!