U zagrebačkom HNK ispričane priče zlostavljanih i odbačenih žena

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ZAGREB – Nakon što je 22. rujna održana premijera čitanja pod nazivom Čitanje NJE: Sigurna kuća jučer je i zagrebačka publika imala prilike pogledati ga i to u Hrvatskom narodnom kazalištu. Ova dva datuma simbolički su odabrana kako bi se podigla svijest o borbi protiv nasilja nad ženama. U rujnu se obilježavao nacionalni dan, dok se 25. studenog obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

U suradnji Socijalne zadruge Pružimo ruke s Kotar teatrom te Udrugom IRIS iz Bjelovara kreirana je kompilacija je kratkih drama “Ljubavne pjesme za dobre djevojčice” dramatičarke Rone Žulj, “Tri kuće Svjetlane P.” dramatičarke Beatrice Kurbel i “Ti si moja” studentice dramaturgije iz Bjelovara Ane Perković. U sklopu rada na dramama, autorice su razgovarale sa štićenicama Sigurne kuće za žene u Bjelovaru. Tekstovi su inspirirani njihovim istinitim pričama. Ovo su prve namjenske drame kreirane unutar projekta „6 glumica traži autora“.

Režiju čitanja potpisuje Dario Harjaček, a izvode ga glumice Ivana Boban, Erna Rudnički, Lana Vatsel, Tana Mažuranić i glumac Domagoj Janković. Povodom održavanja Čitanja Nje u Zagrebu, ispred ulaza u HNK izložen je nagrađivani rad “Sram te i stid bilo”, crveni tepih s ispisanim zlostavljačkim SMS porukama, umjetnice Nives Žarković, a nakon izvedbe čitanja održano predavanje “Zašto ne ode(š)?” Lorene Zec, mag.psych. i Ive Čatipović, mag.iur. iz udruge SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava. Time je približena praktična problematika borbe s nasiljem nad ženama o čemu su predavačice govorile na temelju svojeg dugogodišnjeg iskustva rada sa žrtvama.

Iz Socijalne zadruge Pružimo ruke izražavaju veliko zadovoljstvo suradnjom koja je rezultirala ovako važnim dramskim djelom, koje sve gledatelje potiče na razmišljanje i djelovanje u sprječavanju nasilja nad ženama. Teške i istinite životne priče korisnica sigurne kuće uprizorene u ovom čitanju nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim. Žene koje su odbačene od svojih obitelji, žene koje je njihov muž zamotao u tepih i pokušao zapaliti, žene koje su vapile za pomoći no nitko ih nije čuo, djeca koja su začeta i odrasla u strahu, djeca koja su iz svog iskustva naučila smo nastavljati lanac nasilja… Svi oni zaslužuju da se njihov glas čuje i da se o ovakvim problemima, pričama i iskustvima govori na glas i da ne budu tabu tema.

Stavivši ovu temu na daske HNK u Zagrebu daje se na jačini ovoj temi. HNK ove kazališne sezone upravo i stavlja naglasak na žensko dramsko stvaralaštvo, što se idealno spojilo s idejom projekta „6 glumica traži autora“, Socijalne zadruge Pružimo ruke i Udruge IRIS.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!