Slavica Moslavac predstavlja svoju novu knjigu o voljenoj Kutini

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Jedna od najpoznatijih moslavačkih etnologinja Slavica Moslavac danas, 2. listopada, s početkom u 18 sati u Muzeju Moslavine u Kutini predstavit će svoju novu knjigu „Priče iz Kutine”. Ova promocija će se održati u sklopu programa Muzejski ponedjeljak koji se u ovom muzeju održava svakog prvog ponedjeljka u mjesecu.
Kao jedna od najangažiranijih etnologinja u tom dijelu Hrvatsku i nekadašnja kustosica i muzejska savjetnica Slavica Moslavac jedno je od najpoznatijih imena Muzeja Moslavine, a sada na istom mjestu sada predstavlja i svoj novi literarni rad. Iako je početkom ove godine zakoračila u mirovinu, i dalje vrijedno radi i vodi računa da narodna baština ostane nešto što se istražuje i nešto o čemu se dalje govori.

Stare razglednice

Uz autoricu, o Pričama iz Kutine na promociji će govoriti i stručne gošće.
-Kad god nešto radim, pišem, volim to dati na čitanje ljudima čije mišljenje cijenim pa su tako gošće na promociji Jasmina Uroda Kutlić, kustosica povijesnog odjela i ravnateljica kutinskog muzeja. Ona je, naime, recenzentica.
Draga suradnica i gošću na promociji će biti i Božica Brkan, poznata književnica, blogerica i novinarka koja voli Moslavinu koja inače dolazi iz kriškog kraja – najavila je Moslavac otkrivajući kako knjiga ima 80 stranica te dodajući kako vjeruje da će se svidjeti svakom zaljubljeniku u Kutinu i Moslavinu.
-Knjiga je posvećena mojoj voljenoj Kutini jer sam tijekom svog radnog vijeka imala priliku istraživati svoj kraj, a posebice voljeni grad pa sam tako skupljala i stare razglednice, a osnovala sam i zbirku koja broji 230 starih razglednica.

Knjiga obuhvaća 17., 18., 19. te prvu polovicu 20. stoljeća, a moram reći da je na nju utjecalo i predavanje koje sam imala prošle godine. Riječ je o predavanju Utjecaj Čeha na razvoj Kutine. Kako sam proučavala njihov utjecaj u ovom kraju, istraživanje me dovelo i do Mađara i Židova, i naravno, Hrvata – kaže Moslavac.
Osim same knjige rezervirano je i nešto vremena za glazbeni program pa će tako u tom dijelu nastupiti Rusalke.
-Rusalke su vokalna skupina koju sam osnovala prije 11 godina kako bi sudjelovale na mojim etnografskim izložbama i praktički nikamo ne idem bez njih. Ovoga puta će nastupiti na promociji ove knjige, bit će ih lijepo slušati – napominje Moslavac.

Pitalica s Facebooka

Osim ovog „živog” dijela, autorica ove knjige je aktivna i online pa je tako na svom Facebook profilu postavila jedan zadatak, pitalicu.
-Postavila sam fotografiju iz Kutine za koju je potrebno detektirati detalje.
Nije bilo točnih odgovora, tj. bilo je djelomično, ali ne i potpuno točnih odgovora. No, kako vidim da ima onih koji se u toj prepisci zaista trude, odlučila sam ih nagraditi upravo na ovoj promociji – kaže Moslavac.

Spomenimo da je Slavica Moslavac u studenom prošle godine nagrađena i nagradom Hrvatskog muzejskog društva za životno djelo.
Ulaz na promociju je besplatan, no ovo nije jedino događanje ovog tjedna u Muzeju Moslavine.
Naime, u četvrtak, 5.listopada, u Muzej Moslavine stiže i gostujuća izložba iz Istre, točnije Museo Lapidariuma iz Novigrada ‘Istra kao drvo života’. Izložba je nazvana po radu poznatog slovenskog umjetnika Marka Pogačnika, a donosi radove iz muzejskog fundusa koji su na različite načine tematski vezani za Istru.

 

 

Foto: Facebook i Božica Brkan

 

Ovaj tekst je sufinanciran od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!