Bajsova škola ignoriranja medijskih upita

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Prije točno dva tjedna na Općinskom sudu u Bjelovaru održano je pripremno ročište u predmetu u kojem Bjelovarčani A. Kaminski i K. Car tuže političku stranku Damir Bajs Nezavisna lista i njezinu članicu Ivanu Pirin. S obzirom da je tužena stranka, kako Damir Bajs glavom i bradom sam voli reći, druga politička snaga u BBŽ, a na njezinu čelu je javni dužnosnik, dakle župan Bajs, smatrali smo da je riječ o temi od javnog interesa, o kojoj se javnost, temeljem Ustava i Zakona o pravu na pristup informacijama, ima pravo dodatno informirati. Stoga smo za komentar suđenja zamolili upravo u stranci. Kako se Bajsu sudi za navodnu manipulaciju tuđim osobnim podacima i baratanje lažnim profilima na društvenim mrežama, moglo bi se pomisliti kako su aktualni župan i njegovi suradnici informatički i medijski pismeni. No, s druge strane, pogledate li na njihov učinak odgovaranja na službene novinarske upite, vjerojatno ćete zaključiti upravo suprotno. Jer, spomenuti upit od 25. siječnja koji smo poslali u Bajsovu stranku, uz požurnicu tjedan dana kasnije, 1. veljače, – ostao je bez odgovora. Baš kao i većina upita koja je iz redakcije portala Klikni.hr upućena na adrese Bajsove stranke, ali i na njegovo radno mjesto, u Bjelovarsko-bilogorsku županiju.

Navest ćemo samo neke primjere. Naš upit Bajsovoj stranci u kojem smo se informirali o broju ogranaka i članova iste u BBŽ, koji smo uputili u svibnju prošle godine, primjerice, također je ostao bez odgovora. Baš kao i upit Županiji iz prosinca prošle godine vezan uz obnovu županijskih prometnica na području općine Zrinski Topolovac. Ili onaj iz ožujka prošle godine o raspodjeli 200 tisuća kuna koje je županijski Stožer civilne zaštite namijenio lokalnim medijima.

Osim sa samim Bajsom, odnosno Županijom i strankom, komunikacija konstantno ‘šteka’ i s njegovim najbližim suradnicima. Njegovi pročelnici više i ne kriju da bez njegove dozvole ne smiju davati izjave pa se svi upiti u Županiju, bez obzira iz kojeg su resora, šalju direktno u Kabinet župana. Novinarski upiti poslani na adrese pročelnika ili predstavnika u županijskim ustanovama i tvrtkama najčešće ostaju, pogađate, bez odgovora! Poput, primjerice, našeg upita županijskoj pročelnici za zdravstvo i predsjednici Upravnog vijeća Daruvarskih toplica Snježani Mišir o svojedobnoj potrazi za ravnateljem Toplica, ili pak preseljenju ordinacija opće medicine iz prostora Opće bolnice Bjelovar. Stručnjak za izbjegavanje novinarskih upita je i predsjednik Županijske skupštine i politički tajnik Bajsove stranke Mario Preskočil koji, kako smo već spomenuli, ne odgovara na upite upućene na adresu stranke, ali ni kao čelni čovjek Skupštine. Osim što nam se ni danas nije javljao na telefon kako bi komentirao navedenu praksu, možemo navesti i niz drugih primjera, poput našeg upita iz ožujka prošle godine, vezanog uz pravila o snimanju Županijske skupštine, na koji nas je potaknula upravo zabrana snimanja sjednice od strane župana Damira Bajsa. Odgovor na upit nismo dobili, a i sam taj čin puno govori o odnosu i stavu bjelovarsko-bilogorskog župana prema medijima. Baš kao i, primjerice, zabrana postavljanja pitanja novinarima na pressici županijskog Stožera civilne zaštite 19. studenoga prošle godine.

Ako već ne njegovi suradnici, Damir Bajs bi, kao pravnik, trebao znati kako je u Republici Hrvatskoj odnos institucija i onih koji su u njih izabrani, kao i ostalih pravnih i fizičkih osoba koje obavljaju javnu službu ili dužnost, reguliran već spomenutim Ustavom i Zakonom o pravu na pristup informacijama, kao i Zakonom o medijima jer mediji su zapravo sredstvo koje građanima olakšava pristup informacijama. Drugim riječima, institucije i dužnosnici zakonski su obvezni medijima odgovarati na upite. Ne činiti to, a istovremeno na adrese istih medija slati pozive na županijske i stranačke pressice, na kojima se progovara samo o temama koje Bjsu i ekipi odgovaraju, u najmanju ruku je – licemjerno.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!