Čazmanci uputili veliku zahvalu EU, Vladi RH i HEP-u d.o.o. Zagreb, ali čekaju odluku za plin

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Paketom mjera protiv krize Vlada RH nam je omogućila uz pomoć EU i HEP-a povrat cijena električne energije na prihvatljive obratli su se javnosti zajedničkim priopćenjem Komunalije d.o.o. opskrba plina, Komunalije Vodovod d.o.o. te Čaplin d.o.o. distribucija plina Čazma.
Cijena struje za gospodarstvo do potrošnje od 250.000 kWh od 01.10.’22. do 31.03.’23. godine bit će 0,52 kn po kWh.
Ova cijena el. energije nam omogućava da i dalje imamo najnižu cijenu vode u ovom dijelu Hrvatske, bez promjena. Od vodovoda i odvodnje Zagrebačke županije (Ivanić Grad i dr.) ukupna cijena nam je manja 40 posto, a u odnosu na Vodne usluge Bjelovar 15 posto te ostalih.
Znači na prostoru grada Čazme i općina Štefanje, Ivanska, Berek, Veliko Trojstvo, Šandrovac i Severin promjene cijene vode neće biti zbog energetske krize, odnosno velikog rasta cijena električne energije na svjetskoj burzi, navode u priopćenju.
Ovo pokazuje da zajedničkim radom svih nas možemo prkositi recesiji, odnosno težnji smanjenju inflacije. Naravno, ne odustajemo od projektiranja i gradnje solarnih elektrana uz pomoć Ministarstva gospodarstva i financija.

Ako znamo da Petrokemija Kutina ove zime neće raditi, Hrvatskoj treba najviše 2,5 milijardi kubičnih metara plina. Ministar Filipović je neki dan izričito rekao INA-MOL-u da naša proizvodnja plina od 0,7 milijardi m³ može se samo potrošiti u RH. Spremnik plina Okoli su nam skoro potpuno pun s 0,5 milijardi m³. To nam je polovica potrebnog. Znamo da LNG terminal Omišalj je kapaciteta 2,5 milijardi m³ što znači da plina ima iz njega i za izvoz.

Cijena plina za domaćinstvo nam se ne mijenja do 01. travnja 2023.godine. Ostaje nam saznati kretanje cijena plina za privredu.
Ono što je najvažnije, a što u ovim mjerama nismo pročitali, to je stabilnost distributera plina. Distributerima plina cijena gubitka plina po 1 m³ mora iznositi isto kao i za domaćinstva, ako ne, svi ostajemo opet bez plina. Kako?
Prosječni distributer ima gubitak 4%. Ako ga distributer mora kupiti po tržišnoj cijeni koja je sada 15 puta skuplja onda je financijski gubitak: 4% x 15 puta= 60%. To je za nas po ovim cijenama minus od 4 milijuna kn. Financijskim gubitkom od 60 % ni jedan distributer ne može opstati, a time nema Vam tko drugi dopremiti plin.

Ako ubacite adresirano pismo sa markicom u poštanski sandučić, ono neće nikud otići ako je Pošta u stečaju i pored toga što imate zadovoljene sve druge uvijete.
Nadamo se da HERA, Ministarstvo i Vlada ovaj problem zna, da su uzeli u razmatranje i da će ga pozitivno odgovoriti. Ako bude tako NEMA ZIME!, zaključuju direktori Zlatko Deveđija i Ivan Beljan.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!