Tko voli manjeg, a tko masnijeg šarana?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SIŠČANI/KONČANICA – Prosječan građanin u Hrvatskoj godišnje pojede 20 kilograma ribe, a udio one slatkovodne je skroman i iznosi tek 1 do 2 kilograma godišnje po osobi. Slatkovodna riba pri tome našim tanjurima u pravilu zapliva tek uz obavezne postove uoči najvećih kršćanskih blagdana.

-Uskrs i Božić su naši najjači praznici po prodaji kada ostvarujemo gotovo 60 posto naše prodaje u cijeloj godini. Bilo bi bolje kada bi se kupovalo više kroz cijelu godinu, ali zadovoljni smo i ovime. Nadamo se ipak da će se to promijeniti jer riba je zdrava uvijek – kaže direktor Ribnjaka 1961 iz Siščana Jurica Bošnjak.

Slatkovodni favorit je šaran koji stoga čini i većinu proizvodnje. Oni iz Siščana najčešće završavaju na domaćem tržištu i to u središnjoj Hrvatskoj i Slavoniji iako dio odlazi i u druge zemlje. Šarolik plasman ima i Ribnjačarstvo Končanica.

-Ribu isporučujemo kupcima na domaćem tržištu, ali i izvozimo u Italiju, Poljsku, Češku, BiH, Srbiju. Potražnja za ribom je dosta velika jer je u Poljskoj i Češkoj proizvodnja dosta podbacila – ističe direktor Ribnjačarstva Končanica Mladen Prević.

Svako tržište pri tome ima svoje specifičnosti, svoje zahtjeve za ribom i preferiranom kilažom.

-BiH i Srbija zahtijevaju što većeg šarana, što krupnijeg dok su zemlje EU sjevernije od nas uvijek tražile manje ribe do 2,5 kg, ali kako je uzgoj ribe ondje pao sada se ne pita koliko kilograma riba ima već ima li je. Bitno je samo da je ima i da je zdrava – navodi Prević.

Na domaćem tržištu Ribnjačarstvo Končanica ribu prodaje na ribnjacima, tržnici u Daruvaru te pokretnoj kombi-ribarnici koja putuje u Pakrac, Kutinu i Novsku, a kod nas potražnju prije svega diktira dubina džepa.

-I s financijske strane treba gledati, pa onda nažalost naši umirovljenici uvijek traže manju ribu kako bi ju financijski lakše podnijeli. Maloprodajna cijena za šarana je 35 kuna kod nas, a u nekim ribarnicama su već ‘debelo’ preko 40 kuna – kaže Prević.

Iako mnogi prije kupnje ribe prvo provjere novčanik i kod nas odabir ovisi i o načinu pripreme.

-Domaći više vole šarane od 2 kg da nije premasna jer ju većinom peku na rašljama, a u Slavoniji preferiraju veće ribe od 3 do 3,5 kilograma – kaže Bošnjak.

I Bošnjak i Prević priželjkuju da riba što češće bude na meniju, ali i da ih vrijeme pomazi jer je i ova sušna godina bila izazovna, no ribe ipak ima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!