Titova kuća u Trojstvu izgubila status kulturnog dobra, u Općini kažu: I neka je!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Titova kuća u Velikom Trojstvu izgubila je status kulturnog dobra, a ta se vijest, iako stara gotovo godinu dana, tek sada probila do stanovnika te općine. Josip Broz Tito, najpoznatiji političar s balkanskih prostora, dio svoje mladosti proveo je upravo u Velikom Trojstvu, a kuća u kojoj je živio i radio, za vrijeme komunizma pretvorena je u spomen-muzej. Dolaskom hrvatske neovisnosti Titov kult ličnost naglo je ispario, a od najvećeg sina naših naroda i narodnosti postao je bešćutni komunistički diktator.

Njegova kuća u Velikom Trojstvu sada je etno-kuća, a ta Općina s njom ima velike planove koji, dakako, ni na koji način nisu povezani s Josipom Brozom, nego idu više u pravcu njegovanja sjećanja na seoski život kakav je nekada bio. Prostor etno-kuće, usto, ima velike zelene površine kao stvorene za održavanje manifestacija na otvorenom poput već nadaleko poznate Gulašijade.
Gubitak statusa kulturne baštine, kako komentira pročelnik Dražen Juranić, uopće nije loša vijest. Dapače.

– Postav iz nekadašnje Titove kuće je još nekada davno odnesen u Bjelovar, a danas je na tom prostoru Etno park. Sam objekt arhitektonski nije ni važan ni specifičan, no nama je, naravno, vrijedan jer je odličan za održavanje manifestacija, kao i za etnografski postav. Upravo zato imamo novi projekt njegove rekonstrukcije odnosno sanacije. Što se tiče statusa kulturnog dobra, ne bih rekao da tu možemo govoriti o kulturnoj baštini, a gubitkom statusa za nas se nije ništa promijenilo. Čak je dobro jer kod objekata koji su pod zaštitom morate, recimo, slijedi vrlo rigorozne smjernice obnove – kaže je Juranić podsjetivši na činjenicu da je Tito u toj kući živio u ranim 20-im godinama prošlog stoljeća, odnosno u vrijeme prije politike.

– Činjenica je da je Tito bio u Trojstvu, no to je bio Tito prije politike, kao šegrt, bez političkih konotacija – prokomentirao je Juranić dodavši kako je u Velikom Trojstvu je samo crkva zaštićena kulturno dobro.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!