Veliki interes za glazbene radionice u Rovišću! Mnogi bi htjeli svirati klavir ili harmoniku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ROVIŠĆE – Početkom školske godine u općini Rovišće pokrenute su glazbene radionice za djecu, a prema dosadašnjim informacijama, interes je velik, a djeca su zadovoljna. Barem tako kaže Lea Šoš, profesorica solfeggia u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog koja vodi glazbene radionice.

– Prvo se moram zahvaliti Općini Rovišće i načelniku Slavku Prišćanu što su nam omogućili da pokrenemo ovakav oblik glazbenog obrazovanja. Na moje iznenađenje, prijavio se vrlo velik broj djece s obzirom na veličinu općine. Djeca su s radom počela u drugom tjednu rujna, radimo dva puta tjedno i za sada je moje oduševljenje, a nadam se i njihovo, još uvijek na visokoj razini – rekla je Šoš.

Nastava je koncipirana tako da se uče osnovni glazbeni pojmovi, ali zbog velikog broja učenika, napravljen je oblik grupnog muziciranja odnosno zbor.

– Nadam se da ćemo kao zbor što prije imati priliku i nastupiti. Inače, radimo u dvije grupe pa tako imamo grupu predškolaraca i djece koja su prvi razred osnovne škole te grupu starijih školaraca. Moram napomenuti da su neka djeca u međuvremenu upisala Glazbenu školu u Bjelovaru, a to je još dodatan plus jer nisu znali da to mogu. Radim s oko 30 djece koja su podijeljena u dvije grupe – dodaje.

Glazbena radionica zapravo je zamišljena kao priprema djece za glazbenu školu, kaže profesorica Šoš.

– Sama glazbena radionica zamišljena je kao priprema djece za Glazbenu školu. Moja osobna metoda s kojom radim i u matičnoj školi u Bjelovaru je metoda “rainbow”. Djeci je sve teže prihvaćati notno crtovlje u jednoj boji tako da radimo kroz boje što je njima vrlo prilagodljivo. Učim ih osnovno notno pismo, naravno kroz igre, a sve je općenito zamišljeno i koncipirano kroz igru koju djeca jako dobro prihvaćaju – navodi Šoš.

Sa starijom djecom praksa je nešto drugačija.

– Sa starijima je to na jednoj višoj razini jer su oni ipak pismeni i mogu savladati osnovne glazbene pojmove na jedan školski način. S njima radim i zborsko pjevanje, zapravo one najosnovnije postavke disanja, zapjeva. Svi oni vole i žele pjevati, ali za sada ih nitko nije uputio u načine kako da sami sebe poboljšaju – kaže.

U planu je i upoznavanje s instrumentima.

– Plan je da djeca tijekom ove školske godine u suradnji s kolegama iz Glazbene škole, upoznaju instrumente koje mogu učiti kod nas u Glazbenoj školi. Moram reći da je njihovo znanje vrlo oskudno s obzirom na dob, a svi bi svirali klavir ili harmoniku – rekla je Šoš.

Primarni cilj glazbenih radionica u općini Rovišće je razvijanje djetetovih kompetencija za upis u Glazbenu školu.

– No, isto tako, znamo da postoje i amaterska društva koja su vezana za folklorno pjevanje, zborove, puhači sastavi i slično, tako da nije nužno da djeca upisuju Glazbenu školu, ali nadam se da će im ostati barem neka znanja koja su stekli na radionici – navodi.

Oskudno znanje sigurno će se s vremenom popraviti, a najbitnije je da su djeca zainteresirana i da imaju volju upoznati se s glazbenim notama i instrumentima. Prijave više nisu u tijeku, a nastava se odvija do kraja školske godine. Hoće li djeca i u novoj školskoj godini imati prilike glazbeno se obrazovati, pokazat će vrijeme.

FOTO: Općina Rovišće

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!