Zašto nekoga sto metara vodovoda košta 1500, a drugoga 3000 eura?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

„Muke po vodovodu” mogli bismo nazvati priču koja ovoga puta stiže iz Stare Diklenice, sela na području Općine Kapela. Naime, Bjelovarčanka Ruža Jurkić upravo ondje već 14 godina u svom vlasništvu ima vikendicu, a iako je nekada držala i životinje, a i dan danas ima vrt, vode nema. Upravo zato, već godinama, vodu dovozi u kanisterima iz Bjelovara. Kako kaže, vodu bi željela uvesti, ali je velika prepreka do ostvarenja ove dugo željene želje je cijena priključka. Ono što ju posebno smeta, priznaje, je to što su njezinim susjedima priključak vode naplaćen upola manje nego što je ponuda koju je ona dobila za svoj priključak.

Koliko tko plaća?

– Dvojica susjeda s početka ulice vodu su uveli nedavno. Jedni su priključak platili 1100 eura, drugi 1300 eura, a nas su tražili nešto više od 3000 eura. Inače, njihove vikendice se nalaze na pola puta glavnog voda do nas. Riječ je o nekih 100 metara u njihovom slučaju te još otprilike toliko je do naše vikendice. Ako već računamo po metrima, susjed je za tih 100 metara trebao isto dobiti računa 3000 eura pa bi onda nama za sljedećih 100 metar mogli zaračunati 3000 eura. Nema logike da on za 100 metara cijevi plati 1100 eura, a mi za idućih sto 3000 eura. Nema opravdanja. Vodu tražimo 14 godina i sada smo već stvarno ogorčeni – priča gospođa Jurkić dodajući kako je od mjerodavnih pokušala doznati zašto je tome tako, no kaže kako je jedini odgovor koji je dobila bio da je takav obračun.

– Bila sam triput u Kapeli i rekli su mi da je to tako. Da su nam dali 1300 eura, uveli bi vodu, ali za 3000 eura ne. Što vi mislite koje su to pare? To su 22 tisuće kuna. Toga nema ni u Americi, no valjda im treba novaca – nezadovoljna je Jurkić.

Odgovor načelnika

Pojašnjenje ove čitave situacije tražili smo od načelnika Općine Kapela Danijela Kovačeca koji naglašava kako se kod uvođenja vode, prema aktualnom zakonu, naplaćuju stvarni troškovi priključka.

– Prema zakonu, naplaćuju se samo stvarni troškovi priključka. To znači da nije isto ako kuća smještena uz glavnu ulicu i ima vodovodnu mrežu udaljenu nekoliko metara i ako je kuća udaljena nekoliko stotina metara od vodovodne mreže. Konkretno, ova dva čovjeka koja se spominju u ovoj priči vikendice imaju na početku ulice i od vodovoda su udaljeni 100 metara. Oni su podijelili troškove uvođenja vode i svaki je za tih 100 metara platio oko 1500 eura. Sada bi gospođa Jurkić sljedećih 120 metara do svoje vikendice trebala platiti oko 3000 eura jer nema susjeda s kojim bi podijelila troškove. U konačnici, da je sama vukla od počeka ulice imala bi 220 metara, a ne 120, a to ujedno znači da već sada ima nižu cijenu – kaže Kovačec dodajući kako je druga opcija u ovom slučaju pričekati da Hrvatske vode glavni vod provuku kroz ulicu u kojoj se nalazi ova vikendica. U tom slučaju bi taj priključak, pojašnjava Kovačec, bio povoljniji.

– Kad će to biti ili hoće li uopće do toga doći ovisi o Hrvatskim vodama. No postavlja se pitanje je li isplativo širiti vodovodnu mrežu i potrošiti tisuće eura zbog jednog priključka koji se koristi tek povremeno – zaključuje Kovačec.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!