Popis stanovništva otkriva: Ovo su općine s najviše praznih kuća

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gotovo svaka druga stambena jedinica u Đulovcu, Velikoj Pisanici i Velikoj Trnovitici zjapi prazna, ako je vjerovati najnovijim podacima popisa stanovništva iz 2021. godine. Te su tri općine neslavni rekorderi Bjelovarsko-bilogorske županije, a postotak praznih stambenih jedinica, a u općinama su to ponajviše kuće, u svakoj od njih veći je od 40 posto.

Konkretno, od 1.522 stambene jedinice u Đulovcu, njih 664 se vodi u rubrici „nenaseljeno”. U Velikoj Pisanici je 940 jedinica, od toga 423 nenaseljene, a u Velikoj Trnovitici od 650 stambenih jedinica, prazno ih je 270.

S druge strane medalje nalazi se Veliko Trojstvo, općina u kojoj je postotak nenaseljenih stambenih jedinica niži nego što je u svim županijskim gradovima, uz izuzetak bilogorske prijestolnice, Bjelovara. U Velikom Trojstvu samo 22,80 posto praznih stambenih jedinica, a slijede Ivanska, Kapela, ali i Zrinski Topolovac. U svim spomenutim mjestima svaka četvrta stambena jedinica je prazna.

Kada su pak u pitanju gradovi, Bjelovar je sa 17 posto praznih stanova uvjerljivi pobjednik, što također govori u prilog tezi da hrvatski građani i dalje u velikoj mjeri „bježe” sa sela u gradove. U Daruvaru i Garešnici otprilike je 25 posto praznih stanova, a Grubišno Polje i Čazma su na začelju s 30-ak posto.

Kada se sve zbroji, prosjek Bjelovarsko-bilogorske županije po pitanju nenaseljenih stambenih jedinica iznosi 27,76 posto.

Izvor: Državni zavod za statistiku, popis stanovništva 2021. (obrada: klikni.hr)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!