Razvijamo privredu, kulturu i turizam, a zbog jednog projekta u Pakrac već sad dolaze djeca iz čitave Slavonije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Protekla godina u Pakracu bila je obilježena ambicioznim projektima i ulaganjima u infrastrukturu, kulturu te turizam. Razgovarali smo s gradonačelnicom Anamarijom Blažević o postignućima u 2023. godini i planovima za iduću, 2024. godinu.

Gospođo Blažević, možete li nam reći što je obilježilo proteklu godinu u Pakracu?

Protekla godina bila je iznimno dinamična i fokusirana na ključne projekte. Spahijski podrum, pod nazivom “Svijet graševine”, bio je u središtu pažnje, zajedno s revitalizacijom kulturne baštine. Posebna pažnja posvećena je projektima od kulturnog značaja, arheološkim iskapanjima na području srednjovjekovne utvrde te potrebama za jačanjem turizma, kako u Pakracu tako i u okolici.

Koji su najvažniji projekti koji su trenutno u provedbi u Pakracu?

Projekt Spahijskog podruma predstavlja ključnu inicijativu, a njegova realizacija obuhvaća i potrebne korake za jačanje kulturne baštine. Također, usmjeravamo se prema povezivanju s Lipikom i Daruvarom kako bismo dodatno obogatili turističku ponudu. Nastavljamo s uspješnim projektom Ministarstva hrvatskih branitelja i Memorijalnog centra iz Vukovara, zahvaljujući kojem djeca iz čitave Slavonije i Baranje dolaze u Pakrac.

Kako gledate na završetak aglomeracije i koje su planirane daljnje aktivnosti?

Završetak aglomeracije bio je važan korak koji je donio i mnogo posla. Realizirali smo obećanja vezana uz popravke nogostupa, cesta te novih asfaltnih slojeva, uz velika ulaganja u prometnu infrastrukturu. Paralelno s tim, radimo i na velikom projektu infrastrukture u Poduzetničkoj zoni, s financijskom podrškom iz NPOO-a.

Možete li nam reći nešto više o projektu u Poduzetničkoj zoni smještenoj u dvorištu bivše drvne industrije Papuk?

Ulaganje u infrastrukturu u Poduzetničkoj zoni predstavlja važan korak prema unapređenju gospodarskog razvoja. Grad Pakrac uložio je značajna sredstva u infrastrukturu, uključujući vodu, kanalizaciju i struju. Ondje smo morali pristupiti parcelaciji zbog zainteresiranosti velikog broja investitora pa očekujem da će sljedeće godine u potpunosti sva zemljišta biti stavljena u funkciji, a mi ćemo se iduće godine okrenuti Zoni Pakrac 5 koja već ima infrastrukturu, što ćemo javnosti više prezentirati uoči Dana Grada Pakraca.

Kako je protekao rebalans proračuna i kako će se iskoristiti dodatna sredstva?

Rebalansom smo postigli značajan rast. Od naših izvornih prihoda s fiskalnim izravnanjima od 2,8 milijuna eura, uspjeli smo doći na 7 milijuna eura izvršenja, odnosno uspjeli smo doći do više od 4 milijuna eura dodatnih sredstava iz raznih fondova, natječaja, koja će se usmjeriti prema daljnjem razvoju projekata i unapređenju kvalitete života građana.

Preseljenje Gradske knjižnice i čitaonice Pakrac te Muzeja grada Pakraca u Spahijski podrum zvuči kao značajan kulturni iskorak. Kako vidite doprinos ovih institucija kulturnom životu grada?

Preseljenje knjižnice i dijela muzeja u Spahijski podrum predstavlja važan korak prema obogaćivanju kulturne ponude grada. Do sredine iduće godine očekujemo završetak radova na objektu, što će dodatno unaprijediti kulturnu scenu Pakraca.

Pohvalili ste gradske ustanove u kulturi i rad udruga. Možete li nam reći nešto više o tome?

Gradske ustanove u kulturi, uključujući Kulturno prosvjetno društvo “Sloga”, imaju ključnu ulogu u društvenom životu grada. Udruge su također pokazale izuzetnu vrijednost, brzo se oporavljajući nakon pandemije, što svakako zaslužuje pohvalu.

Kako ocjenjujete suradnju s vatrogasnom zajednicom, HGSS-om i Policijskom postajom Pakrac?

Dobro funkcionira i cijela naša Vatrogasna zajednica Pakrac – Lipik. Vatrogasci nam pomažu ne samo u nepogodama, već su i prateće službe na brojnim manifestacijama. Tu je i HGSS, s kojim imamo dobru suradnju, a koji je u Pakracu dobio nekretninu na trajno korištenje, koju trenutno uređuju. Izuzetno je dobra suradnja s Policijskom postajom Pakrac na preventivnom mjerama te kroz lokalnu suradnju.

Spomenuli ste Slavonski Banovac kao značajnu manifestaciju. Možete li nam reći više o njoj?

Slavonski Banovac je priča za sebe i ja stojim iza toga da je to jedna od jačih manifestacija u našem okruženju, čak i u cijeloj Slavoniji. Ona iz godine u godinu raste, a mi svake godine nešto novo uvedemo da bude drugačije od ranijih događanja. Dvije nagrade u godinu dana dokaz su da je to manifestacija koja vrijedi i koju treba podržavati. Mi ju iz našeg lokalnog proračuna teško možemo dalje financirati, ali nadam se da će njezinu vrijednost prepoznati svi oni koji imaju interesa te se uključiti ne samo kroz organizaciju, već i kroz podršku i sponzorstvo.

Kakvi su planovi za iduću godinu?

Planiramo nastaviti s provedbom velikih projekata koje smo do sada imali. Posebno ćemo se posvetiti završetku projekta Spahijskog podruma, koji predstavlja izazov s obzirom na financijske zahtjeve i potrebu za dodatnim ljudskim resursima. Također, planiramo intenzivirati razvoj turizma, što je u našem interesu, te ulažemo u Zonu Pakrac 5 na zapadu grada.

Što je s nastavkom potpore obrtnicima, poduzetnicima, mladim obiteljima i studentima u budućnosti, te kakve promjene možemo očekivati?.

Programi potpore obrtnicima, poduzetnicima, mladim obiteljima i studentima će se i dalje provoditi i u budućnosti. Do kraja ove godine planiramo detaljnu analizu svih postojećih gradskih mjera. Na temelju prikupljenih pokazatelja, razmotrit ćemo eventualne promjene i odrediti kada će se one implementirati. Definitivno ćemo nastaviti s programom Tri plus, te poticanjem poduzetništva, za što smo nagrađeni i priznanjem „Global Local“.
Također, planiramo nastaviti sa stipendiranjem mladih Pakračana, s namjerom povećanja iznosa stipendija te razradom dodjele pojedinih stipendija. Imamo deficitarnu, socijalnu i medicinsku, kao zasebnu te osnovnu stipendiju svim redovitim studentima. Za sljedeću akademsku godinu ići ćemo sigurno u jedan novi način i oblik stipendiranja.

Koji su planovi za daljnje ulaganje u sportsku infrastrukturu?

Pakrac se uspješno pozicionira kao grad sporta, privlačeći sve više ljudi iz okolice na naše sportske terene. U skladu s tim, planiramo daljnja ulaganja u sportsku infrastrukturu kako bismo pružili još bolje mogućnosti za sportske aktivnosti. Već na proljeće ove godine, imamo plan izgradnje terena za padel, čime ćemo proširiti ponudu sportskih sadržaja i potaknuti raznovrsnost sportskih aktivnosti u našem gradu.

Pakrac je prepoznat i kao grad u kojem je započeo Domovinski rat te kao mjesto gdje tijekom godine dolaze branitelji iz svih dijelova Hrvatske.

Tako je. Ono što mi je velika želja, a za što pripremamo dokumentaciju te posjedujemo građevinsku dozvolu, jest realizacija Centra za pružanje usluga veteranima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. Zahvaljujući izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, sada konačno imamo mogućnost ostvariti ovaj projekt, a planiramo smjestiti Centar u nekadašnju zgradu Psihijatrije u Pakracu.

Kako se odražavaju promjene u poreznim stopama, odnosno ukidanje prireza u Pakracu, te koje korake poduzimate u vezi s povećanjem plaća za zaposlenike Gradske uprave, ustanova i institucija?

Mi smo imali prirez koji je imao intenciju smanjenja. Bio je prvo 10% pa onda 7%. Dakle, mi smo polako išli prema smanjenju prireza i zbog toga smo donijeli odluku da će naše porezne stope biti 20% manja i 30% veća. Svi zaposlenici Gradske uprave, odnosno svih ustanova i institucija, u skladu s kolektivnim ugovorom imat će veće plaće od nove godine. Veće plaće će imati i djelatnici Dječjeg vrtića „Maslačak“ kojima je unazad nekoliko mjeseca već tri puta dodatno podizana plaća, a još jednom će se povećati nakon 1. siječnja.

Kako balansirate između rada u Hrvatskom saboru i uloge gradonačelnice, s obzirom na visok stupanj angažiranosti? Koliko odricanja donosi Vaš politički angažman u drugim životnim aspektima?

Rad u Hrvatskom saboru i funkcija gradonačelnice zaista zahtijevaju puno angažiranosti. Što se tiče funkcioniranja grada, smatram da tehnologija ima ključnu ulogu, omogućavajući nam da budemo dostupni i komuniciramo u svakom trenutku. Iako ovakav poslovni ritam znači određena odricanja u privatnom životu, uz dobru organizaciju te s podrškom obitelji, supruga i roditelja, uspijevam održavati ravnotežu između posla i obitelji. Prihvaćanjem gradonačelničkog posla i uloge zastupnice u Hrvatskom saboru bila sam svjesna odgovornosti, te sam spremno prihvatila izazove koji proizlaze iz tih uloga.

Što biste poželjeli čitateljima u novoj godini?

U novoj godini iskreno svima nama želim obilje zdravlja, prosperiteta u poslu i ostvarenje osobnih uspjeha. Neka se probudi snažan duh zajedništva, jer smo zajedno najjači, spremni prebroditi sve izazove koji nam se nađu na putu.

Razgovarao: Matija Kulhavi


PODIJELI S PRIJATELJIMA!