Zahvaljujući EU planu “teškom” 240 milijardi eura, Lika postaje europsko čvorište za struju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prema Desetogodišnjem planu razvoja električne infrastrukture u Europi koji je upravo u javnoj raspravi, Hrvatska igra važnu ulogu te ju shodno tomu čekaju velika ulaganja u proširenje i ojačanje postojeće mreže.

Naime, Europa je već odavno krenula ambicioznim putem prema klimatskoj neutralnosti, a taj put sada će dodatno ubrzati ruska agresija na Ukrajinu i posljedično rješavanje ovisnosti o uvozu ruskih energenata. Koliko je taj plan ambiciozan, svjedoči i podatak da do 2040. godine EU planira ulaganja vrijedna 240 milijardi eura, i to ne samo unutar granica Europske unije.

U sklopu Desetogodišnjeg plana u Hrvatskoj je tako planirana izgradnja dalekovoda koji će doprinijeti jačanju hrvatske prijenosne mreže duž njene glavne osi sjever-jug, paralelno s istočnom obalom Jadrana te omogućiti dodatne prijenose električne energije na velike udaljenosti unutar, ali i preko granica Lijepe naše.

Spoj Hrvatske, BiH, Slovenije i Italije

Izvor: ENTSO-E

Ta je nova infrastruktura neophodna za postojeće, ali i elektrane koje se tek planiraju izgraditi bez obzira je li riječ o termalnim, hidro ili onima koje će struju proizvoditi iz obnovljivih izvora energije.

Novi dalekovodi električnu energiju dopremat će iz elektrana u priobalnim dijelovima Hrvatske, ali i iz BiH sve do velikih konzumnih područja u Italiji (preko Slovenije) i sjevernoj Hrvatskoj.

Povećani prijenosni kapacitet podržat će integraciju tržišta, osobito između Hrvatske i Bosne i Hercegovine poboljšanjem sigurnosti opskrbe, postizanjem veće raznolikosti izvora i ruta opskrbe i proizvodnje te povećanjem otpornosti i fleksibilnosti prijenosne mreže.

Naime, Desetogodišnjim planom razvoja električne infrastrukture nastoji se povezati više potrošača s više proizvođača te omogućiti europskim zemljama, bez obzira jesu li ili ne članice Europske unije, da razmjenjuju električnu energiju kako bi zamijenile skupu toplinsku proizvodnju jeftinijom, čime se smanjuje ovisnost Europe o plinu.

Prema tom ambicioznom planu, proizvodnja električne energije iz plina smanjila bi se za 75 TWh godišnje 2040. te bi se istodobno premostila sadašnja ograničenja u transportu obnovljive energije.

U Hrvatskoj je tako planirana izgradnja dalekovoda Lika – Konjsko u duljini od 203 kilometra, dodatnih 180 km dalekovoda Banja Luka – Lika te 68 km dalekovoda Lika – Melina, ali i izgradnja trafo stanice Lika. Kada se sve zbroji, riječ je o investiciji čija se vrijednost procjenjuje na 160 milijuna eura, a koja bi trebala biti dovršena prije 2030. godine.

Foto: Pexels.com


PODIJELI S PRIJATELJIMA!