U posljednja dva mjeseca alkoholizirani vozači skrivili 24 prometne nesreće. Evo koliko ih je zaustavljeno u pijanom stanju

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Na području Policijske uprave bjelovarsko-bilogorske od siječnja do veljače 2022. godine evidentirane su 102 prometne nesreće, što je povećanje za 7,4% u odnosu na isto razdoblje 2021. godine. Evidentirana je jedna prometna nesreća s poginulom osobom, 30 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i 71 prometna nesreća s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama s ozlijeđenim osobama, teško tjelesno je ozlijeđeno 10 osoba, a lako ozlijeđeno je 37 osoba – naveli su iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Nadalje, u siječnju i veljači ove godine alkoholizirani vozači skrivili su 24 prometne nesreće što je povećanje za 71%, odnosno prouzročili su jednu prometnu nesreću s poginulom osobom, devet s ozlijeđenim osobama i 14 s materijalnom štetom. U ovim prometnim nesrećama smrtno je stradala jedna osoba, teško su ozlijeđene četiri osobe, dok je 14 osoba lakše ozlijeđeno.
Iz ovog je vidljivo da je na području naše policijske uprave svaka četvrta prometna nesreća prouzrokovana vožnjom pod utjecajem alkohola.
Značajno učešće vozača pod utjecajem alkohola bilježi se i u ožujku ove godine – rekli su iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Tijekom prva dva mjeseca ove godine policijski službenici su utvrdili 2338 prometnih prekršaja, a zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirali su čak 140 vozača.

Najviše vozača sankcioniranih zbog ovog prekršaja upravljalo je vozilima za vrijeme dok su u organizmu imali koncentracije alkohola od 0.51 do 1,00 g/kg – 50 vozača, zatim vozači koji su vozilima upravljali za vrijeme dok su u organizmu imali koncentracije alkohola iznad 1,50 g/kg – 42 vozača, potom vozači koji su vozilima upravljali za vrijeme dok su u organizmu imali koncentracije alkohola od 1,01 do 1,50 g/kg – 34 vozača, slijede mladi vozači koji su vozilima upravljali za vrijeme dok su u organizmu imali koncentracije alkohola do 0,50 g/kg – njih 10, zatim prekršaji vozača bicikala njih troje i jedan prekršaj odbijanje podvrgavanju ispitivanju ili liječničkom pregledu, dok prekršaji vožnje pod utjecajem droge ili lijekova nisu utvrđeni – rekli su iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Dakle, alkohol je jedan od glavnih uzročnika prometnih nesreća. Konzumacijom alkohola smanjuje se brzina reagiranja na neki podražaj te se povećava hrabrost i nespretnost, odnosno s povećanjem alkohola u krvi višestruko se povećava rizik da dođe do prometne nesreće. Vozač koji ima 1,5 g/kg alkohola u krvi ima 25% veću šansu da skrivi prometnu nesreću nego trijezna osoba.

Različitim istraživanjima je utvrđeno da smetnje u upravljanju vozilom počinju znatno prije od pojave prvih vidljivih znakova pripitog stanja. Gotovo sve osobe pokazuju ozbiljne smetnje u spremnosti upravljanja vozilom (smetnje u kočenju, upravljanju i promjeni voznih traka) već kod razine alkohola od 0,8 g/kg alkohola u krvi.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!